Tuesday, 5 September 2017

Tips Makan Oats

After 3 odd years off blogging, harini nak tulis sikit tips2 makan oats. You know, the type yang ramai taknak makan sebab

1. Tak Sedap
2. Tengok pun tak naik selera
3. Memang tak sedap

If you're the type yang suka makan oat, dah boleh stop baca. Yang ni aku tulis untuk orang2 mcm aku ni yang punya susah nak makan oats - tapi TERPAKSA makan disebabkan diet punya pasal.

Tak sempat tangkap gambar oats yang aku makan.
Dah cuci dulu mangkuk sebelum terfikir nak tulis post ni
Ni lah green tea yang aku minum pagi tadi
#dietpunyapasal 

Aaanyhow, aku baru implement tips2 ni tadi and berjaya habiskan oats untuk breakfast! Yeay! Doakan la dapat istiqomah dalam ujian menguruskan badan.

1. START SMALL

First time aku fail makan oats masa aku try makan kuantiti sama macam nasi, yakni sepinggan. Memang give up awal2 lagi. Punya la tak sedap sampai satu suap terus aku give up. Memang serius tak boleh masuk tekak.

So, tadi aku buat oats 3 SUDU sahaja. Letak air panas pun bagi cukup2, taknak bagi lembik sangat. 3 sudu pun bila tambah air boleh jadi suku mangkuk jugaklah.  Tadi pun susah jugak nak masuk tapi sebab awal2 aku dah set kan dalam kepala by hook or by crook nak habiskan jugak. Muncul lah tips2 di bawah ni untuk membantu aku habiskan 3 sudu oats ni. Punya la tak boleh masuk, rutin makan aku dari 1 minit jadi 10. 10 kot, tak rekod pulak masa tadi. Tapi, for sure memang LAMA GILA.

2. TEPUK LUTUT

Aku tak tahu la kalau orang rasa tip ni pelik tapi tadi memang aku buat. Sepanjang mengunyah tu aku memang tepuk lutut aku, especially bila aku rasa nak buang balik yang dah masuk dalam mulut.   Punya la lama sampai naik merah lutut aku. Tak tahu la macam mana, but it worked. Sakit punya pasal engkau lupa kurang enaknya makanan.

3. DISTRACT YOURSELF

Okay, on top of menepuk lutut tu kau fikir la pasal benda lain - macam mana nak cari duit ke, nak kumpul untuk pergi haji ke. Ikut selera fikiran kau. Asalkan kau tak fikir pasal oats tu dalam mulut kau masuk dalam perut kau. Aku waktu phase ni memang merata2 mata aku gerak. Taknak give up tengah jalan punya pasal.

4. NEVER GIVE UP

Hahaha. Ayat cliche, aku tahu. Tapi ni la ayat yang aku cakap dekat diri aku sepanjang aku mengunyah, menepuk and memikirkan benda lain. Tak habis2, "don't give up, bihah", "you can do it, bihah", "think of your goals, bihah". Ni pun jadi pembakar semangat jugak waktu makan oats aku tadi.

Panjang jugak aku menulis rupanya. Well, hope this post helps geng2 yang tak minat makan oats macam aku. Ciao! Nak sambung kerja.

PS: Kalau korang nak cari tempat untuk beli custom phone case, jemput la tengok website aku k.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails