Monday, 8 March 2010

Bila neraka dipandang ringan

*First off - sorry to all that likes to read my entries in English.But, this is a special post. So, hope you don't mind.
*Warning: Entri ini menggunakan bahasa rojak

Aku ni, bukanlah seorang ustazah mahupun seorang cikgu. Tapi, aku ni seorang kawan, seorang saudari Islam, and seorang pelajar. Memandangkan aku ni manusia, so, automatic - aku seorang khalifah di muka bumi, setuju?

Tengok budak2 melayu sekarang. Melayu yang beragama ISLAM. Mcm mne pakaian dorg? Seksi kan? Entah2 kalau boleh, dorg nak je terbogel dkt tgh2 jalan. Ada ke patut? Mana pergi perasaan malu? Bukan malu dengan manusia, tapi - mane pergi perasaan malu kepada Tuhan yang Maha Pencipta? Yang telah memberi rezeki, yang telah memberi nyawa kepada kite? Mana perginya janji kite? Zaman sekarang, senang je, bila org tegur ckp "At least aku bkn hipokrit, mcm bdak2 yg pkai tudung tapi berzina jgak". Tak hipokrit ke, bile kite dah bwat janji dgn Allah utk mentaatiNya sebelum kite dilahirkan. Tapi, bile dh meningkat dewasa, dosa je yg dikejarnye. Tak hipokrit ke tu? Nak cakap bodoh, ada je otak kat dalam kepale. Nak cakap berani, dasar cakap je la - tapi bile ade kat depan neraka nanti, cbe rse - berani lagi ke?

Kawan2ku, saudara2 Islam ku, jom muhasabah diri. Memang kite berani ke nak dicampakkan masuk neraka hanya kerana nak memuaskan nafsu yang memang tiada henti? Lagi kite suapnya, lagi die mintak banyak. Berani ke? Aku bukan cakap aku baik, tapi aku memang cuba nak jadi yg terbaik.

Pada perempuan, memang best kan bile banyak laki pandang? Memang best kan bile dapat rasa 'dihargai'? Memang best kan bile sme yg kte jmpe cakap kte lawa, cantik, hot and sme jenis pujian yg dorg kac. Bestkan? I must admit, memang best. Tapi, jom tanya diri dulu. Sape yg sebenanye bg kte wajah yg kte ade skarang? Siapa yang sebenanye berhak atas pujian2 tu? Allah? Pandai pun. Dah kite taw Allah, die yg bg kite rupa paras yang lawa lagi manis, kenape kte sanggup melanggar perintahNya? Sedangkan Dia yang Maha Mengetahui atas segala sesuatu, kenapa kite dedahkan jugak aurat kite kpd kaum ajnabi selepas kte taw hukum hakam yg Allah dah tetapkan? Dia suruh kite menutup aurat demi keselamatan dan kesejahteraan diri kite sendiri. Kenape kite nak jugak menggadaikan maruah kite? Demi nak memuaskan nafsu lelaki yang memang hanya mencari mangsa?

Jom kite tgk status perempuan dkt barat. Dorg kata perempuan2 barat ni free and perempuan2 Islam ni oppressed. Hello! Perempuan dekat sini (barat) hanya dijadikan sex slaves, and you call that freedom? Tolonglah, tak payah nak pandang tinggi sangat org2 barat nih.yang dorg reti - perbesarkan benda kecik je. Tak caye, cuba pergi Spain, Arab, Istanbul. Semua negara2 Islam. Waktu tamadun Islam dulu MasyaAllah. mmg gemilang. Lagi power drpd dunia barat sekarang ni. Nak satu contoh?

Al-Hambra, Spain

Sebelum ni sebuah masjid tapi skarang dijadikan musium. Yang paling bgus psl tmpat ni - ade statue singa yang setiap kali azan, akan keluar air dr mulutnye, utk umat Islam mengabil wudhuk. Cuba bayangkan - SETIAP KALI AZAN. MasyaAllah. Teknologi beribu2 tahun dulu, negara barat mana yg boleh menandingi? And because dalam bab ni musuh2 Islam mmg tak boleh lawan, dengar cerite dorg dh buang dh statue tu. T.T. But still, ukiran2 marble (marble, bukan kayu!) La Ila HaillalAllah dan ayat2 Al-Quran tak dibuang, Alhamdulillah. Kalo dorg buang jgak, mmg aku sendiri pergi spain and cari 'pembuang' nye.

Ok, so, entri ni mostly utk perempuan and for myself as well - as a reminder. Sebagai pelepas tanggungjawab ku :) Kalau nak ikut nasihat, Alhamdullillah. Jom same2 kite doakan Jannatul Firdaus ke atas diri, keluarga, dan kaum muslimin dan jom kite perjuangkan agama Allah di dalam keredhaanNya. Kalau korg rse entri ni menyemak je and memang tak patut ditulis, aku doakan korg dapat hidayah. (Jgn korg yg pegi melepaskan sudah). Ingat, papepun, akhirnye di antare syurga dan neraka.


Salam

7 comments:

  1. bile lah kaki boleh jejakkan kat sana...

    ReplyDelete
  2. hehe..InsyaAllah..x lame lg..:D

    ReplyDelete
  3. diam. mengamati kata-kata ko.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum nab.
    a big thanks sis for a very good reminder. i would say this is a very teen-friendly advice. you sure have a very nice way of writing your main ideas and supporting them with a bit of details. nice... hopefully manu muslimah/muslim girls would benefit from your writing.

    wassalam.

    ReplyDelete
  5. bila kita bercakap pasal Allah maha pembolak balik hati...~

    kenapa nabihah x setuju plak..? sedangkan nabi pernah bersabda

    RasuluLlah S.A.W bersabda.

    "Sesungguhnya, hati itu terletak diantara dua jari dari jari2 Tuhan, Apabila dia suka, diluruskanNya, dan jika Dia suka, dibengkokkanNya"

    dan Rasulullah jugak pernah berdoa :

    “ Wahai Tuhan Kami Yang Maha Membolak-Balikkan hati-hati kami , arahkanlah hati kami ke arah ketaatanmu “ . ~ Hadis Sahih diriwayatkan oleh Imam Muslim


    ini bermaksud...Allah berkuasa ke atas setiap hati manusia. samada Allah nak bekalkan dengan hidayah ataupun tidak. dia yg berkuasa untuk mebalikkan hati2 manusia..menjadi beriman...ataupun kufur..

    ReplyDelete
  6. I truly adore this piece <3 (even if its NOT in english, huh ;p) Missing you bad sista :'( Hope to see you sometime soon in life, insyallah. Many loves, xoxo

    ReplyDelete
  7. Najibah, thxx :) (hope u understood the entry) lol..missin u too m8..baya my flight n u'll c me.. lol ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails