Thursday, 22 July 2010

Mat British hensem!

8 Julai 2010, hari bersejarah yang terbukti amat payah untuk dilupakan. Mana tidaknya, itulah hari aku ditemukan dengan seorang lelaki yang tampan lagi 'tough'. :P Kriteria 2T yang kebanyakan perempuan cari. haha xP Kepada yang dah mula berfikir yang bukan-bukan tentang diri ini, anda dinasihatkan membaca entri ini sampai habis demi memahami tujuan sebenar entri ini ditulis.



credits to aisyah n mai for tagging me in fb :)

8 Julai 2010. Hari 'enterprise day' dekat sekolah untuk pelajar Year 9. Aku, salah seorang dari 30-40 murid pelajar Year 12 yang terlebih rajin, menjadi sukarelawan untuk membantu menjalankan aktiviti-aktiviti hari itu. Ada tiga kategori:

Media team - merekod hari tersebut. (tangkap gambar, rekod video etc. ) Tak penting sebab aku tak pilih yang ni.
Business hosts - Untuk hari ni, kitorg ada 'business volunteers' yang membantu. Dah nama 'enterprise day', ada la kan orang - orang business. Kerja para business hosts adalah untuk membantu para business volunteers ni dan tunjukkan jalan - kira macam 'tour guide' la, dah sekolah kami penuh dengan block2 nye.

Classroom motivators - membantu guru di dalam kelas untuk menjaga dan membantu para pelajar.

Aku pilih 2 roles - business host dan classroom motivator. Yang sedihnya, business host aku tak dapat hadir hari tu. Sebab apa, aku pun tak pasti. Hasrat untuk bertanya pasal dunia business pun pudar. huhu..T.T Tapi, yang bagusnya, sebab business volunteer aku tak datang, business volunteer kelas aku digantikan dengan dua business volunteer lain - Nat dan Mickey.

Pada mulanya, semasa mereka menjejakkan kaki ke dalam kelas 'aku'. Tiada apa2 yang istimewa pun. Pandang aku pun macam biasa2 je - tiada perasaan benci, tiada perasaan suka. Entah kenapa, kira selepas 10 minit aku kat dalam kelas tu, si Mickey mula berperangai 'pelik'.

Ceritanya macam ni, bila pelajar dah memulakan aktiviti, eksperimen diorg, aku pun cubalah nak tolong - berdiri dekat sebelah seorang pelajar, baca instruction 2 minit tak masuk2 dalam kepala macam mana nak buat eksperimen yang diorg patut buat. Lepas tu, si Mickey lalu dekat sebelah - pandang aku. So, aku pun apa lagi, takkan nak buat bodoh kan? Dengan selambanya aku cakap "Sir" sambil mengangguk kepala, senyum. Dia pun balaslah senyuman tu dan lalu ke bahagian depan kelas. Tengah khusyuk aku baca instruction yang tertulis kat dalam agenda hari tu, rasa hati tak sedap macam ada orang pandang. Jadi, aku pun cari la orang yang membuat hati aku rasa tak sedap tu. Tengok2 si Mickey tu - pandang je. Dah aku pandang dia, dia pun dengan selambanya datang ke kitorg la kan - berdiri betul2 dekat sebelah aku. Itu baru badan dia, kepala dia - kira2 jarak lebih kurang 2 inci kut, baca benda yang aku baca tu kononnye.

Dalam hati - "mamat ni nak buat apa ni. bukannya booklet aku je yang ade kat dalam kelas ni. meja dekat tu pun ade banyak, siap tersusun lagi tu.! Ishh! Dah la mata biru, rambut spikey, badan tegap - takyah la nak mencairkan aku mamat oi!" huhu. T.T "Sabar Nabihah, sabar..dugaan dunia, Nabihah..sabar"

Lepas tu, dia pun tanya la soalan pasal eksperimen tu. Aku, untuk mengelakkan soalan berlanjutan cakap je "I've never done this kind of experiment before", alihkan pandangan. Baru dia pergi cheq..SELAMAT! :) Tapi, itu bukan akhirnya sebab, dia datang balik waktu aku tengah nak cakap dengan group aku tolong tu - dia berdiri betul2 kat belakang aku. Tak cakap apa2, cuma berdiri. Aku yang berpeluh, tertanya2 kenapa perangai dia lain daripada orang lain - kalau nak cakap aku seksi, aku pakai tudung, baju T-Shirt lengan panjang, seluar track Umbro yang setahu aku dah cukup longgar dah pakaian aku - seksi ke? Tidak sama sekali cheq!

Kalau aku nak sambung semua yang berlaku pada hari bersejarah ni, terlampau banyak la pulak. Maklumlah, dah hari bersejarah yang tak boleh dilupakan, semua jenis detail boleh ingat ;P. So, cukuplah kot kalau aku highlightkan niat aku yang sebenar dalam menulis entri ni.

1. Mickey tu handsome, badan pun 'tough' - kalau minah saleh sini, mesti dah lama kejar dia. Untuk highlightkan betapa hensemnye dia, boleh la dikatakan dia lagi hensem dari gamba kat atas tu. hehe. (sorry mai, sorry aisyah) :)

2. Kalau lelaki hensem cuba datang dekat, jangan hanya kerana rupa dia, kita berikan dia ruang untuk nak bermiang2 ngan kita. Hensem ke, tak hensem ke - kita sebagai perempuan kena jaga maruah diri dan agama.!

3. Mungkin perangai dia pelik sebab dia dah biasa. But hey, takdek salahnya kalau kita berperah santan sikit untuk mencari pengajaran dalam episod hidup, an? hehe ^^

A reminder to myself:

Nabihah, ingatlah:
Sehensem mana pun seorang lelaki itu,
Tidaklah sehensem Nabi Yusuf A.S.
Sebaik mana pun dirinya,
Tidaklah sebaik Nabi Muhammad SAW.
Semanis mana pun kata2nya,
Tidaklah semanis ayat2 Al-Quran yang membawa diri kpd kesejahteraan.
Jadi, bila jumpa lelaki hensem,
Peliharalah pandangan,
Teguhkan hati dan iman,
Agar dapat menggapai kejayaan.

Note: nama sebenar dua business volunteers tu telah diubah atas sebab2 tertentu..

Terima kasih, Assalamualaikum~ ^^

12 comments:

  1. maybe die tertarik dgn kmu. :P

    Kalau semua wanita Islam dapat jaga Islam dlm diri, semua orang akan nampak wanita Islam tu cantik dan istimewa. Betul ni.

    ReplyDelete
  2. wahh..ojisan..trharu sy..huhu..T.T xP

    amin..doakan sy jd dikalangan yg mnjage Islam dlm diri ye ^^ tp..bkn demi manusia..demi Allah ye. :)

    ReplyDelete
  3. hahaha~ lgi handsome ke??
    btw,i don't remember tagging u for that pic...that's aisyah i think.. :P
    oh,what happen? sambung arr!
    best arr entry nih! ♥

    ReplyDelete
  4. LOL~ oh yeahh..u tagged me in another one xP

    I'm gonna add dat now! :)

    pnjang r citenye..xkan nk sambung sme kot?

    PS: SUPER DUPER HANDSOME! haha xD myb 8 or 9/ 10

    LOL xP

    ReplyDelete
  5. LOL!! Siwon~ ahh...♥♥♥
    smbg arr...or u can just tell it private..hehe~ kat inbox!
    WTH?! Seriuosly?!??! OMG!!! jealous~hehe

    ReplyDelete
  6. wats there to be jealous about? he's just a normal, ordinary dude anyways. PLUS, die mat saleh! xP

    xpe mai..ur time will come..skang study rajin2 for a better future..

    one tip: wen u dont go after them, they'll come for you ;)

    papepun, kuatkan iman. dunia skang, x sme org kte leh percaye..T.T

    ReplyDelete
  7. Haha~ hmm..mat saleh...
    :( hahaha~ i like Chinese,Japanese and Korean and Thai men better lol!!
    yesh2~ i know....XDD

    ReplyDelete
  8. haha~ really? how come? xP

    ReplyDelete
  9. erm...cos...ade arr~ :p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails