Tuesday, 16 February 2010

Aku tak suro pon ko brubah, aku cme kac nasihat je


Sesetengah org kate, selagi engkau tak cerminkan diri sendiri, tak payahla nak mengade-ngade pi nasihatkan org. Sesetengah org lagi kate, nanti OK la bile dah sampai wahyu/ seru. Well, dah korg puas berkate-kate, izinkan aku pulak bersuara ye.

Memang betul ape korg ckp, aku stuju dgn konsep sebelum nasihatkan org, cerminkan diri dulu - cukup cantik? cukup lawa? Bagus. Baru leh nasihatkan org. Tapi, kalo org yg menasihatkan tu mmg btul, ape salahnye mengikut nasihat die? Bukannya menambahkan dosa. Bahkan, lagi menambahkan pahala ade la.

Kalau nak menunggu wahyu baru nak berubah, sampai akhir zaman ko takkan brubah. Kenapa kau tanya? Well, of course! Wahyu utk para nabi je. Bukan utk kte, manusia2 yg penuh dosa ni. Rasanya, ko confuse wahyu dgn hidayah tidak?

Kalau nak tunggu hidayah pulak, tak semestinya engkau akan dapat mcm tu je. Sometimes, kalo xdek usaha, mmg xkan berjaya. Anda fhm?

Lagi satu, bab seru. Cek, cek nk tunggu seruan apa cek? Seruan Izrail wktu cek tgh nazak ka cek? Atau cek nk menunggu 'seruan' sangkakala Israfil waktu kiamat nanti ke? 'Nanti' waktu pintu taubat dh ditutup? Lebih baek bertaubat skarang drpd menyesal kat dlm neraka nnt dak? Papepon, pandai2 la jage diri.. Dunia ni skali je, pastu nnt dunia kubur lg, nnt sampai kiamt baru leh msuk diantare syurga dan neraka. Sanggup ke merana sepanjang tu hanya utk 'keseronokan' yg sementare kat dunia yg paling sekejap ni?

Konklusinya, dengar apa yg org ckp, bukan ape yg org buat :) *credits to Zaedah :D

*Note: Memandangkan ni entry pertama kte dlm bahasa melayu, sila maafkan salah silap ye. Tme kaceh ^-^

12 comments:

  1. betol3.
    setuju.
    tak slh nasihatkan org. tp jgnla nasihatkan org, tp kte buat jgk.
    org yg ckp cmtu, dorg x open mind. ape slhnye muhasabah ape yg org ckp.

    ReplyDelete
  2. yep3..sstgh org..yg burok yg dipandangnye..nk dijadikan alasan..

    x kisah sebaik mne pon org len..kalo ade cket je ksalahan..mst trus nk ckp org 2 x baek..n den trus xnk ikut nachat..

    die igtkan org kene perfect bru leh kac nachat ape?? xDD

    ReplyDelete
  3. perbaiki diri dlm mase yg same leh ajak org laen buat baik. mmg tuntutan Islam tu.

    Kadang2 yg bls xsampai seru sume tu die dh tutp hati utk bace/dgr nasihat.

    truskn ape yg kamu buat.^^

    ReplyDelete
  4. I dont really agree dengan statement " Ko pun dua kali lima, ada hati nak nasihat org lain " yg selalu sgt org ckp bila dinasihati.

    Thing is, nobody is perfect. So kalau nak tunggu datang org yang betul2 perfect, yg maksum utk nasihat pd zaman kita yg dah akhir zaman ni, sampai bila-bila pun takde rasanya. HUHU

    ReplyDelete
  5. samalah kita ingat mengingati..:)

    ReplyDelete
  6. MuNsYi^SaMa, yep2..I'll try..hrp2 kte bkn dikalangan org2 yg brckp kosong la kan..:)

    hmmm..ntah r..hrp2 x r..sbb sblum ni rmai gak kawan2 ckp cm2..T.T

    n thk U 4 de encouragement ^-^

    ReplyDelete
  7. akubukanartis, yup2..sadly..x sme org igt yg manusia ni penuh kesilapan..dorg nk dgr kate org yg mmg x wujud pd zaman..

    (make sense ke ape yg aku ckp nie?? xP )

    ReplyDelete
  8. unwanted, yep2..ingat mengingati yg bole tolong mmbina society yg harmoni lg healthy ;)

    ReplyDelete
  9. likes this post as well :)

    ReplyDelete
  10. ske yg note tu..xde slah silap pun..tp kalau bce ni..pnuh dengan nada tegas..mcm marh.,bengang pun ade..anyway..menarik..=)

    ReplyDelete
  11. yea..I admit..wk2 ni tramat annoyed dgn seseorang..sbb itu nada lain sikit tu..minx maaf ye..thxx apih. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails